Skip to content

Hoe krijg ik minder stress van nieuwe en onbekende dingen?

Het was een zonnige zaterdagmiddag . Mijn oudste zoon wilde met mij in het Aquapark; een opblaas klim- en glij-kasteel in het water, met alle uitdagingen van dien. Het water was er koud (daar houd ik totaal niet van) en er was een glibberige stuk met 5 balken waar je overheen moest springen met water stukken ertussen. Je had dus meer dan genoeg kansen om in het water te vallen. Oh ja, en iedereen keek toe of het lukte.

Ik stond al een tijdje te dralen, terwijl mijn oudste zoon als een lenige elf uit Lord of the Rings over alle obstakels heen sprong zonder ook maar een heel klein beetje nat te worden, inclusief de doodenge glibberige 5 balken. Hij keek naar mij, ik keek naar hem, en toen dacht ik “ik probeer het gewoon”. Ik ben redelijk sportief. En het lukte ook nog! Ik voelde een enorme opluchting en trots toen ik droog overkwam. Dat had ik maar mooi even gedaan!

Ik had duidelijk iets gedaan wat ik nog nooit eerder had gedaan, en dat voelde in eerste instantie onprettig en op een vervelende manier spannend. Gedachten als: ‘gaat me dit wel lukken en straks ziet iedereen dat het mij niet lukt’ kwamen zeker omhoog. En toen kwam die enorme kick nadat ik het toch gedaan had en het me gelukt was. Dit noemen we ook wel deftig “buiten je  comfort zone treden.”

Het gemak van de comfort zone

In de afgelopen jaren heb ik tijdens coaching sessies gezien dat wanneer mensen buiten hun comfort zone treden, er een enorme groei en ontwikkeling plaats vindt. Daarom is het ook zo belangrijk om dit te doen, en te blijven doen. 

In dit artikel zal ik een aantal tips geven hoe je gemakkelijker buiten je comfort zone kunt treden. Maar laat ik eerst toelichten wat de comfort zone eigenlijk inhoudt. 

 Binnen je comfort zone blijven houdt in dat je op de plek blijft waar jij je veilig en prettig voelt. Het is geen fysieke plek, maar een geestelijke toestand. Je bevindt je binnen je comfort zone als je dingen doet waarvan je zeker weet dat jij ze al kunt. Bezigheden die je zonder risico tot een goed einde weet te brengen. In de comfort zone bevinden zich geen uitdagingen, en is er geen sprake van enig risico op falen. Het zijn veelal dagelijkse terugkerende situaties, en van hieruit vindt geen persoonlijke groei plaats.

Resultaten behalen buiten je comfort zone

De comfort zone voelt erg relaxed, maar levert ons weinig op.  Pas wanneer je buiten je comfort zone treedt, vindt echte groei en ontwikkeling plaats. Er gebeurt iets onbekends, of je stapt op iets nieuws af, waardoor je niet meer zeker bent van een veilige, prettige en vertrouwde situatie en uitkomst. Dat voelt vaak alsof deze situatie niet bij jou past. Het maakt je alert, je registreert meer prikkels, doet nieuwe indrukken op, en je hersenen en lichaam zijn druk bezig deze nieuwe prikkels te verwerken. En deze staat van alertheid kan werkelijk verbluffende resultaten opleveren!

Interessant genoeg blijkt uit onderzoek dat mensen juist het beste presteren als ze een lichte vorm van stress ervaren. Psychologen noemen dit Positive Arousal; een positieve of gezonde spanning.  Uit recent onderzoek is bovendien gebleken dat stress niet per definitie ongezond is. Stress is alleen ongezond als je denkt dat het slecht voor je is. Psycholoog Kelly McGonigal deelt haar visie hierop in een TedEx-presentatie “How to make stress your friend”.

 

Hoe kun je gemakkelijker buiten je comfort zone treden en daardoor resultaat behalen?

Doordat buiten je comfort zone treden oncomfortabel voelt doen veel mensen dat niet vaak. Daarom deel ik hieronder een paar tips hoe je dit proces gemakkelijker kan maken, zodat je jezelf sneller kan ontwikkelen. Dit zorgt mede voor betere prestaties en meer werkplezier.

1. Ontdek je diepere talenten

Eerst is het van belang te ontdekken welke talenten je hebt op een dieper niveau. Pas dan weet je vanuit welk talent je welke activiteiten kunt oppakken, die oncomfortabel voelen. 

Probeer bij het ontdekken van jouw diepere talenten uit de container begrippen te blijven, zoals bijvoorbeeld resultaatgericht. Van een groep van 10 personen zal de helft van deze groep vaak wel zijn/haar vinger opsteken als er gevraagd wordt wie van hen resultaatgericht is. Stel jezelf verdiepende vragen om echt tot de kern van jouw diepere talenten te komen om te achterhalen wat jou resultaatgericht maakt. 

Voorbeelden hiervan zijn:

  • In samenwerking met anderen resultaten behalen. 
  • Competitief winst behalen.
  • Als het klopt wil ik scoren. 

Een techniek genaamd Deep Talent Mining kan enorm helpen om achter diepere talenten te komen. 

2. Push jezelf vanuit je talenten

Ik ben sportief aangelegd en sport regelmatig. Met de sportieve actie in het Aquapark bouwde ik iets uit wat mij goed ligt, namelijk het sporten. Ik voegde daar iets oncomfortabels aan toe: koud water, toeschouwers en een onbekend Aquapark. 

Door te focussen op wat je al kan en koppelingen te zoeken naar de nieuwe uitdaging, is het gemakkelijker om buiten je comfort zone te treden. Zo kun je je talenten uitbreiden, versterken en ook uitproberen in nieuwe situaties. Op deze wijze vindt verdere ontwikkeling en groei van je talenten plaats. 

3. Zorg voor de juiste mindset

Met de juiste mindset heb je meer kans van slagen, dan wanneer je niet gelooft dat je iets kunt. Dit noemen we vanuit de psychologie ook wel selffulfilling prophecy. In simpele woorden betekent dit dat wat je gelooft ook uit zal komen, omdat je je gedrag aanpast aan jouw geloof. 

Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar één belangrijke tip is wel dat de verandering je iets moet opleveren. Want als je iets heel graag wil doen, ben je sneller geneigd je mindset aan te passen op het gedrag wat je wenst te bereiken, ookal voelt dit anders en oncomfortabel en onrealistisch. Ik wilde in het Aqua park heel graag het goede voorbeeld aan mijn oudste zoon laten zien en niet opgeven. Dat motiveerde mij zo dat ik de letterlijke sprong durfde te wagen. 

Ook niet onbelangrijk, zorg voor mensen om je heen die jou aanmoedigen en die jou het succes gunnen. In het filmpje van het Beste Brein van Nederland zie je duidelijk het positieve effect op gedrag terug wanneer je aangemoedigd wordt en het negatieve effect op gedrag wanneer je naar beneden wordt gehaald:

Wil je meer weten over hoe je jouw talenten zo kunt inzetten dat je meer nieuwe dingen durft op te pakken? Wil je meer weten over Deep Talent Mining? Neem dan gerust contact met mij op:

marjolijndeboer@thehumanfactor.io

0653232376

STAY INFORMED!

It’s easy: all we need is your email & your eternal love. But we’ll settle for your email. You’ll be the first we inform when our Free Intro comes online!